Bryologická vycházka do Štramberka a okolí – krátký report

Začíná se asi formovat nová tradice – při první letošní exkurzi Moravskoslezské pobočky ČBS do Štramberka opět mrzly ruce – tentokrát při hledání kriticky ohroženého mechu Entosthodon muhlenbergii. Možná i proto mech nebyl nalezen, zato všechny další předpokládané druhy jsme dohledali. Začali jsme za hustého sněžení na Horní Kamenárce. Ze sněhu trčely hlavně veliké mechy jako Homalothecium lutescens, Thuidium assimile, T. abietinum, ale i zajímavosti v podobě voňavé játrovky Mannia fragrans nebo Reboulia hemisphaerica. Jít za těchto okolností na Zámecký vrch jsme hned odpískali, bylo by to příliš nebezpečné.

V botanické zahradě pana Pavlíka jsme se pokusili najít tam z lomu Kotouč přesazený mech Philonotis marchica, ale našli jsme jen P. calcarea. Pak jsme se přesunuli k Šipce, kde na nás čekaly skvosty jako Plagiopus oederianus, Timmia bavarica, Seligeria pusilla a další druhy – Leiocolea bantriensis, Fissidens gracilifolius, Taxiphyllum wissgrillii, Brachythecium tommasinii, Syntrichia virescens a mnohé další druhy játrovek i mechů. Došli jsme na Jurův kámen, kde jsme ke skoro šedesátce druhů přidali ještě Bryum argenteum a Funaria hygrometrica jako třešničky na dortu.

V hotelu Gong už bylo příjemné teplo i příjemná obsluha. Po sepsání nalezených druhů se rozpoutal vážný zoologicko-botanický problém, zda správné kuře na paprice má být vcelku a s kůžičkou nebo jen kousky a bez kůžičky. Aktéři sporu nakonec zůstali naživu, na rozdíl od toho kuřete. Pak přišly na řadu Štramberské uši a akci jsme oficiálně ukončili. Někteří se vydali ke svým domovům, jiní ještě navštívili Muzeum Šipka ve Štramberku s parádní fotografií ještě žádnými lomy neposkvrněného majestátního Kotouče.

Mrznout se v sobotu 9. 4. 2022 dobrovolně rozhodlo 6 členů naší pobočky.

Text: Zbyněk Hradílek

Foto: Petr Kocián, Jiří Kocián

Foto 1. Začátek exkurze nevypadal vůbec slibně, kolem 9 hodiny na parkovišti u botanické zahrady začal padat sníh s deštěm.

Foto 2. I přes nepřízeň počasí jsme vyrazili za mechorosty do Horní Kamenárky.

Foto 3. Marně jsme hledali patrně zasněžený mech Entosthodon muhlenbergii.

Foto 4. Alespoň z pod sněhové pokrývky vystupovaly větší mechy, zde Syntrichia ruralis.

Foto 5. Ti, kteří se těšili na výhledy na Beskydy, byli poněkud zklamáni.

Foto 6. Po čase se začalo trochu vyjasňovat a šlo již dohlédnout i na nedalekou Trúbu a Zámecký vrch.

Foto 7. Místo Zámeckého vrchu jsme však zamířili do světoznámé jeskyně Šipka.

Foto 8. Játrovka Reboulia hemisphaerica.

Foto 9. Vzácný mech Timmia bavarica je považován za glaciální relikt (pozůstatek doby ledové).

Foto 10. Mech Bryum moravicum roste na kůře stromů v okolí jeskyně Šipka.

Foto 11. Nevlídné deštivé počasí vytvářelo makroskopickou krásu, kterou jsme mohli pozorovat na mechových rostlinkách.

Foto 12. Na závěr jsme se rozloučili s voňavou játrovkou Mannia fragrans.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Exkurze a přednášky 2022. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.